TARTA „GRZECHU WARTA”
(tarta z truskawkami)
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
80 g cukru
1 jajko
Krem pâtisserie:
500 ml mleka
4 żółtka
100 g cukru
60 g mąki
1 laska wanilii
700 g truskawek
100 g konfitury truskawkowej
Do dekoracji (opcjonalnie):
listki mięty
cukier puder1. Aby zrobić kruche ciasto wymieszaj powolnymi ruchami masło, mąkę, jajko i cukier
2. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na około godzinę
3. W tym czasie zrób krem: wymieszaj żółtka z cukrem, do mocno ubitej masy dodaj mąkę, wymieszaj, połącz z zagotowanym mlekiem. Wlej całość do rondelka i na małym ogniu gotuj ponownie, aż zgęstnieje.
4. Wyłóż ciastem formę do tarty. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Wyjmij po około 15-20 minutach i pozwól ostygnąć.
5. Na zimne ciasto wyłóż krem pâttiserie. Udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami oraz konfiturą.
6. Całość można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
(tarta z truskawkami)
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła
80 g cukru
1 jajko
Krem pâtisserie:
500 ml mleka
4 żółtka
100 g cukru
60 g mąki
1 laska wanilii
700 g truskawek
100 g konfitury truskawkowej
Do dekoracji (opcjonalnie):
listki mięty
cukier puder1. Aby zrobić kruche ciasto wymieszaj powolnymi ruchami masło, mąkę, jajko i cukier
2. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na około godzinę
3. W tym czasie zrób krem: wymieszaj żółtka z cukrem, do mocno ubitej masy dodaj mąkę, wymieszaj, połącz z zagotowanym mlekiem. Wlej całość do rondelka i na małym ogniu gotuj ponownie, aż zgęstnieje.
4. Wyłóż ciastem formę do tarty. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Wyjmij po około 15-20 minutach i pozwól ostygnąć.
5. Na zimne ciasto wyłóż krem pâttiserie. Udekoruj przekrojonymi na pół truskawkami oraz konfiturą.
6. Całość można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.