WKRÓTCE FILM na YouTube
– kawa Classico Original Blend Green Caffè Nero: ziarnista lub mielona do metod przelewowych,
– cukier trzcinowy – 1 łyżeczka,
– miód – 2 łyżeczki,
– sok z cytryn – 50 ml,
– limonka,
– świeża mięta,
– kostki lodu,
– french press,
– szklanka o pojemności 300 ml.
1.Zaparz kawę metodą french press:
– zastosuj proporcje 6 g kawy na 100 ml wody, czyli przygotuj 12 g kawy i 200 ml wody,
– zmieloną kawę wsyp do french press i zagotuj wodę,
– po zagotowaniu wody odczekaj chwilę (powinna mieć ona temperaturę 88 – 90 stopni C) i dopiero wtedy zalej równomiernie kawę we french press,
– kawa we french press powinna parzyć się od 4 do 6 minut, w zależności od tego jak intensywny napar chcesz uzyskać,
– kożuszek z cząsteczek kawy na górze naparu zamieszaj, a następnie wciśnij tłok aby oddzielić fusy od naparu.
2. Odmierz 200 ml zaparzonego naparu i dodaj 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Całość dokładnie wymieszaj. Kawę możesz delikatnie przestudzić przez kilka minut aby była jeszcze bardziej orzeźwiająca.
3. Wyciśnij 50 ml soku z cytryny i dodaj 2 pełne łyżeczki miodu. Oba składniki dokładnie wymieszaj aby miód dobrze się rozpuścił.
4. Szklankę o pojemności 300 ml wypełnij kostkami lodu, a następnie wlej 200 ml wcześniej przygotowanej kawy i dodaj sok z cytryn, który został wymieszany z miodem.
5. Udekoruj całość plasterkiem lub kilkoma limonki oraz listkami mięty.
——————————————————————————
– kawa Classico Original Blend Green Caffè Nero: ziarnista lub mielona do kawiarki,
– mleko,
– starty cynamon i czekolada,
– kawiarka,
– french press,
– kubek lub filiżanka.
1.Zaparz kawę za pomocą kawiarki:
– w zależności od wielkości kawiarki użyj 9 g kawy na 100 ml wody lub 18 g kawy na 200 ml wody (finalnie chcemy uzyskać napar, który jest krótszy od standardowego parzenia: ze 100 ml wody uzyskamy około 35 ml naparu, a z 200 ml wody około 70ml).
– nalej odpowiednią ilość wody do kawiarki,
– wsyp drobno mieloną kawę do sitka kawiarki,
– postaw kawiarkę na włączonej kuchence,
– zatrzymaj parzenie kawy od razu po pojawieniu się pierwszych pęcherzyków powietrza w wydobywającym się naparze.
2. Spień mleko.
– podgrzej mleko do temperatury nie wyższej niż 65 stopni C (taka temperatura wydobywa naturalną słodycz mleka),
– podgrzane mleko przelej do french pressa i wypełnij go w połowie (ale nie mniej niż potrzebujesz go do kawy),
– zamknij french press i ruszaj jego tłokiem w górę i w dół, wykonuj te ruchy, aż do zbudowania kilkucentymetrowej piany.
3. Wlej napar kawowy do filiżanki lub kubka.
4. Wlej mleko do filiżanki łagodnym strumieniem i posyp czekoladą oraz cynamonem.