TARTA „SPEŁNIONE MARZENIA”
(czekoladowa tarta z marakują)
Ciasto:
200 g mąki
120 g masła
50 g drobno zmielonych migdałów
60 g cukru pudru
1 jajko
Masa czekoladowa:
200 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
10 g świeżego imbiru
mielony kardamon
Krem z marakują:
4 marakuje
2 jajka i dodatkowo jedno żółtko
60 g cukru
60 g masła
1. Miękkie masło wymieszaj z migdałami, cukrem pudrem i jajkami, aby uzyskać kremową masę.
2. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj – pod koniec ugniataj ciasto ręcznie.
3. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
4. W rondelku podgrzej śmietankę, dorzuć pokruszoną czekoladę i zostaw na dziesięć minut, aby się rozpuściła. Następnie dokładnie wymieszaj masę trzepaczką.
5. Miąższ z owoców marakui wymieszaj z cukrem, jajkami i dodatkowym żółtkiem, dodaj kardamon i starty imbir, a następnie gotuj około 5 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdejmij ją z ognia i powoli dodaj masło
6. Formę do tarty wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170º C na około 15 minut. Następnie wyjmij ciasto i poczekaj, aż wystygnie.
7. Na zimne ciasto wyłóż krem z marakują, a następnie ubity krem czekoladowy.